9/17/2014

Flying with Ryanair, travelling tips!Ajattelin tehdä pienen postauksen kokemuksistani Ryanairilla sekä kertoa pieniä vinkkejä joilla saat lisämukavuutta ja helpotat matkaasi. Olen lentänyt Ryanairilla nyt noin kymmenisen kertaa, lähinnä Tampere-Bergamo väliä ja kerran Tampere-Kaunas. Lento Italiaan kestää noin kolme tuntia, joten pitkän matkan lennoista kyseisen yhtiön kanssa ei ole.

Tuorein kokemus on nyt kesäkuulta jolloin lensin Tampereelta Bergamoon. Lähtöaika oli Tampere-Pirkkalasta noin klo 11 ja check in sulkeutui varttia ennen lähtöä. Toistaiseksi Ryanairin lennot lähtevät 1 terminaalista kun 2 terminaali on remontissa. Olin kentällä noin puoli tuntia ennen lähtöä ja skippasin check innin, koska mulla ei ollut ruumaan meneviä laukkuja. Suuntasin suoraan laukkujen kanssa turvatarkastukseen ja olin hyvin valmistautunut sitä varten. Jotta et jää tien tukkeeksi ja hidasta jo muutenkin pitkiä turvatarkastus jonoja muistathan muutaman asian.
Nesteet. Kaikki nestemmäiset tuotteet jotka viet mukanasi matkustamoon, on pakattava läpinäkyvään muovipussiin. Yhden nestepakkauksen koko ei saa ylittää 100 ml ja yhteensä nesteitä saa pussissa olla litran verran. Pakkaan kaikki nesteet jo kotona litran kokoiseen pakastepussiin. Tähän kuuluu myös meikkivoide, ripsiväri, huulipunat ja rasvat.. En ole koskaan laskenut nesteiden kokonaismäärää ja se on varmasti usein ylittänyt sen litran, mutta pakkausten koko on aina ollut alle 100 ml.

Matkakokoisia pulloja ja purkkeja myy ainakin Tiger, H&M ja Anttila. Omani olen hankkinut H&M ja Tigerista. H&M:n purkit ovat paksumpaa ja vahvempaa muovia verrattuna Tigerin versioihin, mutta Tigerista saa matkakokoisia suihkepulloja. Tosi hyviä vaikka kasvoveden tai aurinkoöljyn kuljettamiseen. Niitä on kivempi viedä mukana rannallekin eikä aina kantaa sitä isoa pulloa.
Tässä kohdin sitä saa aina halkoa hiuksiaan kun ihmiset alkavat vasta jonossa setviä nesteitä erikseen. Sitten se laukku läpivalaistaan sataan kertaan kun aina jää joku puteli sisään. Jos lennät ensi kertaa, suosittelen tutustumaan mitä tapahtuu turvatarkastuksessa ja siihen mitä saat viedä matkustamoon ja mitä et. Nämä ohjeet löytyvät varmasti jokaisen lentoyhtiön sivuilta.
Mukana oli vain käsimatkatavarat, trolley laukku ja reppu. Laukun koko jonka voit viedä matkustamoon saa olla kooltaan max. 55cm x 40cm x 20cm ja painaa 10kg. Uusien ohjeiden mukaan, saat myös viedä mukanasi pienen käsilaukun kooltaan 35cm x 20cm x 20cm.
Matkustamossa on tilaa 90:lle isolle laukulle ja ne jotka eivät mahdu enää sinne, viedään veloituksetta ruumaan. Näin kävi siskolleni kolmisen viikkoa sitten Ryanairin lennolla Tampereelta Bergamoon.

Siirryin odottamaan lentoa tähän jo kuuluksi tulleeseen bunkkeriin. Eihän se mikään hieno ole, mutta väliaikaiseksi ratkaisuksi siisti ja sietlä löytyy vessatkin. Istumapaikkoja voisi olla enemmän ja jonot usein ovat ulos asti.. Nykyään Ryanairilla lipuissa on määrätyt istumapaikat, joten ei tarvitse juosta ja rynniä koneeseen. Esitin koneeseen noustessa vielä lentoemännälle lentolipun ja etsin istumapaikkani, joka oli ikkunapaikka ihan siivenpäällä. Jätin matkalaukun kauemmas istumapaikastani, koska tilaa ei ollut niillä kohdin enää. Ennakointi on valttia tässäkin lajissa. Repun otin mukaani ja asettelin sen edessä olevan penkin alle.
Lennoille otan yleensä mukaan aina tietyt asiat, jotka koen vaan aina tarpeelliseksi. Viihdykkeeksi kuulokkeet ja kirjan. Kannattaa muistaa ladata puhelimeen musiikkia ennen lentoa eikä sitten koneessa tajuta, että sulla on puhelimessa kymmenen biisiä joista neljää ehkä jaksat kuunnella. Tämän virheen tein ja sitten kuuntelin vuorotellen Spektiä ja Donkey Boyta. Kirjaksi otin jo kertaalleen luetun Ylpeys ja ennakkoluulo, mutta olin niin jännittynyt ettei lukemisesta tullut mitään.
Sukat ja särkylääkettä. Hullua sanoa, mutta näin vanhemmiten sitä on alkanut jalkoja palella lennoilla ja turvotustakin olen niissä huomannut. On hyvä laittaa lennolle kengät, jotka eivät purista. En henkilökohtaisesti tajua niitä, jotka kykenevät lentämään pitkätkin lennot tiukoissa korkkareissa.. Pidän pukeutumisenkin aina mahdollisimman mukavana.

Juotavaa ja vähän evästä on myös hyvä ottaa, varsinkin jos on gluteenittomalla kuten minä. Ostin juotavaa kylläkin koneesta, mutta evääksi pakkasin kotoa mukaan cashewpähkinöitä. Koneesta saa ostettua laidasta laitaan välipaloja mm. panineja, ranskalaisia ja pastaa. Ostin koneesta pienen tölkin San Benedetton sitruuna jääteetä hintaan 2,50e.
Tietysti sitten se kaikkein tärkein ja rakkain, kamera. Kaivoin Nikonin ulos laukusta jo ennen nousua, etten vaan unohtaisi ottaa kuvia lennolta. On rentouttavaa katsella ikkunasta maisemia ja napsia kuvia.
Mitä varsinaiseen lentoon tulee, ilmakuoppia oli molempiin suuntiin paljon. Nousut olivat tasaisia, mutta laskeutumiset sitäkin kamalammat. Enpä usein pelkää lentokoneessa, mutta tällä kertaa nousi muutama niskakarva pystyyn kun kone pomppi edestakaisin laskussa..

Mitään luksuslentoa ei voikaan halvoilla hinnoilla odottaa, mutta kyllä nyt parin tunnin lennon kestää istua vaikka jalat suussa. Itselle lyhyiden matkojen lennoilla on tärkeintä päästä ylipäätään ulkomaille, hälläväliä muutaman tunnin istumisesta kunhan se on turvallista. Lentoemännät ja stuertit ovat olleet ammattimaisia ja palvelu on ainakin omalla kohdalla aina pelannut. Itse puhuin henkilöstön kanssa italiaa, mutta englannillakin pärjää hyvin.

Toivottavasti tästä suppeasta postauksesta on apua jollekin ja rohkaisee muitakin matkustamaan Ryanairilla. On hienoa, että meillä Tampereella on tällainen mahdollisuus. Suositaan siis tätä, että tällainen olisi mahdollista myös tulevaisuudessa!

1 kommentti:

Thanks for your lovely comment!

Suuri kiitos kommenteista, olethan asiallinen!